tiistai 6. joulukuuta 2011

6 . 12 . 2011

Suomen itsenäisyyspäivä..

Mitä 6.12 sitten tarkoittaa Suomessa?

Historian opettaja ehkä muistuttaisi vanhasta elokuvasta nimeltä tuntematon sotilas, jonka varmaankin osa oppilaista katsoi, osa tottumuksesta osa vanhempien pakottamana. Itse olen katsonut kyseisen teoksen pariin otteeseen.. ja vaikka sotaelokuvat eivät yleensä minuun iske niin kyllä tuntemattomassa on vain sitä jotain!

Äidinkielen opettaja yrittäisi varmaan avata keskustelua siitä mitä itsenäisyys oikeastaan merkitsee ja miten isoisovanhempamme taistelivat siitä. Mitä jos Suomea ei olisikaan.. miltä elämämme sitten oikein näyttäisi?

Kotona illalla katsoisin varmaan Linnanjuhlia äidin kanssa ja naureskeltaisiin huonoille pukuvalinnoille. Seuraavana päivänä koulussa puhuttaisiin juhlien "topeista ja flopeista" kuten iltalehti asian ilmaisi.

Näinkö sitä itsenäisyyttä arvostetaan?

Suomessa ollessani valitin aina miten Suomessa asiat tehdään niin huonosti... Miten valtio on hirveässä velassa, armeija on pakollista ja miten maa on täynnä ihmisiä jotka eivät viitsi seurata politiikkaa mutta silti käyvät äänestämässä... miten maahan otetaan kokoajan lisää maahanmuuttajia jotka eivät osaa kieltä ja miten työttömyysprosentti kasvaa kokoajan. Kuinkahan monta kertaa viime keväänäki käytiin keskusteluja tosi kypsinä lukion ykkösinä maailman menosta, ihan niinku jotain jostaki tiiettäiski! ( Ei millään pahalla niille ihmisille jotka näitä keskusteluja on mun kanssa käyny! Love you guys!)


En muista että oltaisiin viime vuonna puhuttu kertaakaan miten hieno maa Suomi on... miten meillä on sosiaaliturva ja hyvä koulutus systeemi. Suomi on maa jolla on paljon ongelmia joihin pitää löytyä ratkaisuja ( ja pian!) mutta meillä on niin monta asiaa niin hyvin ja meidän suomalaisten pitäs olla paljon ylpeempiä siitä mitä meillä on ja siitä mitä me ollaan! Yks asia mikä täällä Jenkeissä osataan niin on isänmaallisuus; patriotismi. Ja oon alkanu pikkuhiljaa ymmärtämään paremmin minkä takia Jenkit on niin varmoja siitä että ne on paras maa koko maailmassa. Ne "opetetaan" ajattelemaan sillä tavoin pienestä pitäen ja täällä sitä näkee ja kokee  jokapuolella. Ja sen huomaa niistä pienistä eleistä, "asenteista" ja tälläiset asenteet siirtyy eteenpäin sukupolvelta toiselle. Ja täytyy itekkin myöntää että kun oot jenkkifutis pelissä ja näitten kansallislaulu lähtee soimaan, ihmiset nousee seisomaan, vie käden rinnalle ja katsovat lippua ja vain kuuntelevat; on siinä hetkessä vaan jotain niin suurta. Ja jos tuo hetki liikuttaa mua, nuorta suomalaista vaihtaria, voi vain kuvitella miltä tuo hetki tuntuu jostain ihmisestä jonka isä kuoli Vietnamin sodassa tai ihmisestä jonka poika on Irakissa...

Ollaan me suomalaiset ylpeitä siitä mitä kaikkea meillä on! Koska meillä on paljon mistä olla ylpeä.

Vielä kerran Onnea Suomi.

Ihana palata sinne takaisin ensi kesänä!


Tässä teille tää jenkkilän national anthem:



Mulla vaan tulee aina kylmät väreet

Ja sitten Suomen Maamme:


2 kommenttia:

  1. Aivan upeasti kirjotit SUomesta. Maa aattelen ite ihan jsut samlla tavalla! Taalla ollessa oon todellakin oppinu arvostaan SUomea ja suomalaisuutta, ja sita kaikeka mita meilla Suoemssa on. Niinku ite omassa blogissa kirjotin, niin mun mielesta meidan suomalaisten pitas arvostaa enmman omaa maata, niinkuin taalla Jenkkilassa naa arvostaa niins uuresti omaansa. Mulla sama tunne, etta aivan ihana palata Suomeen, kotiin, ens kesana! Keep it up Veera :)
    p.s. nytpa kuuntelen Maamme-laulun, kun ei tiistaina ollut mahdollisuutta sita kuunnella!

    VastaaPoista
  2. Janika, ihana kommentti! Piristi mun päivää ihan hirveesti :)
    Ja ihana ku joku toinenki ymmärtää mitä tarkotan!!
    Voimia sullekki, oot huippu. Ja kirjottele sitä sun blogia vähän ahkerammin. Sun kirjotuksia on aina niin kiva lukea

    VastaaPoista